EXPORTDRVO … je kuća koja ima svoju povijest. Napravljena kako bi bila kuća za stvari, a postala kuća za ljude.

Skladište za sušenje drva Exportdrvo izgrađeno je na delti Rječine u Rijeci temeljem projekta Arhitektonsko projektnog biroa Novak iz Zagreba 1961. godine, uz obrazloženje da je riječ o prvom suvremenom skladištu za smještaj drvenih finalnih proizvoda koji se transportiraju kroz riječku luku. Investitor hale je bilo poduzeće za izvoz drva Exportdrvo po kojem je hala i dobila ime koje nosi i danas.

Skladište je bilo zamišljeno kao skladište otvorenog tipa gdje se putem 3 kolosjeka roba trebala iskrcavati vagonima i prihvaćati visećim kranom koje je imao nosivost 3 tone. U svoje vrijeme smatrano je jednim od najsuvremenijih skladišnih objekata u nas uopće. Do njega su u trenutku puštanja u rad vodili željeznički kolosijeci i bile mu na usluzi dvije pokretne dizalice.


Od 2020. godine Exportdrvo preuređeno je u prostor namijenjen za društveno-kulturne sadržaje prvenstveno zbog potreba projekta Rijeka 2020 – EPK, a potom i za brojne druge gradske programe i sadržaje koji su nastavili s korištenjem zgrade nakon završetka projekta Rijeka 2020 – EPK.


Exportdrvo ugostilo je niz velikih izložbi u sklopu projekta Rijeka 2020, kao što su „Usijano more“, „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“, „Terra Effluviens“, „Histerične mašine“, ali kazališne predstave, koncerte, sajmove knjiga… Izložba „Mali Princ: Putovanje“ od ožujka do lipnja novi je gost Exportdrva.