Ovo sigurno niste znali: Najzanimljivije činjenice o omiljenoj knjizi svih generacija

Slavni „Mali princ“, književni klasik francuskog autora i pilota Antoinea de Saint-Exupéryja doživio je još jedno uprizorenje – ovoga puta kao interaktivna izložba pod nazivom „Mali princ: putovanje“ otvorena u izložbenom prostoru Exportdrvo u Rijeci. Ova jedinstvena izložba će sve male i velike posjetitelje provesti bajkovitim i čudesnim svijetom Malog princa na doista nezaboravan način, kroz obilazak svih asteroida i planeta koje je u knjizi posjetio i Mali princ.

Jedan od sponzora izložbe je i Hrvatska pošta koja je zajedno s organizatorima izložbe za posjetitelje koji odluče u petak posjetiti svijet Malog princa pripremila posebno iznenađenje. Najsretniji posjetitelji će metodom slučajnog odabira dobiti promo kod i poklon iznenađenja, a poklon mogu preuzeti na paketomatu Hrvatske pošte, koji je postavljen pokraj samog izložbenog prostora. Darivanje traje tijekom cijelog dana, a izložba Mali princ bit će postavljena sve do 25. lipnja, stoga nemojte propustiti ovu izvrsnu priliku. Kako bismo vas malo pripremili i potaknuli na posjet ove hvalevrijedne kulturne manifestacije, izvukli smo neke zanimljivosti o knjizi „Mali princ“ čija popularnost ne jenjava ni 80 godina nakon što je napisana.

Jeste li znali?

Knjiga „Mali princ“ po prvi puta je objavljena 1943. godine od tada prevedena na više od 300 jezika i dijalekata, što ovaj književni dragulj svrstava među najprevođenija i najčitanija književna djela na svijetu.

Jedna od više manje poznatih činjenica jest da je autor Antoine de Saint-Exupéry bio iskusni pilot koji se pilotiranjem bavio cijeli život, ali malo manje ljudi zna u kojoj su mjeri autorova osobna životna iskustva utkana u priču o Malom princu. Kao što vjerojatno znate, knjiga „Mali princ“ počinje kada pripovjedač doživi kvar zrakoplova usred pustinje Sahare gdje upoznaje glavnog lika, Malog princa, putnika s Asteroida B-612. Ovaj uvodni detalj inspiriran je istinitim događajem jer je Antoine de Saint-Exupéry i sam doživio i preživio pad zrakoplova u Saharu.

U pokušaju obaranja rekorda u najbržem letu na relaciji Pariz – Saigon, 30. prosinca 1935. njegov se zrakoplov srušio u pustinju nakon 20 sati leta, na dvjestotinjak kilometara udaljenosti od Kaira. Iako su on i njegov navigator Andre Prevot preživjeli nesreću, sa sobom su imali samo malo vina, termosicu kave, nešto voća i čokolade. Nakon četiri dana, dehidrirane i na rubu smrti pronašao ih je Beduin koji im je spasio živote. Cijelom tom iskustvu de Saint-Exupéry posvetio je knjigu „Vjetar, pijesak i zvijezde“, objavljenu 1939. godine.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, de Saint-Exupéry se pridružio francuskim zračnim snagama, no ubrzo, nakon uspostavljanja Višijske Francuske je demobiliziran, a zbog neslaganja s novim političkim režimom napušta Francusku i odlazi u Sjedinjene Američke Države. Tijekom boravka u SAD-u de Saint-Exupéry je napisao svoje najpoznatije djelo, „Mali princ“. Posebno je zanimljivo da je autor sam ilustrirao knjigu, a inspiraciju za likove pronašao je u svojoj okolini. Tako se pretpostavlja da je za lik ovce poslužila crna pudlica njegove bliske prijateljice novinarke Silvije Hamilton, a za likove tigra i lisice inspiraciju je pronašao u vlastitom ljubimcu, psu bokseru koji se zvao Hanibal.

Također, smatra se da je autor za lik Ruže i odnos između nje i Malog princa inspiraciju pronašao u svojoj supruzi Consuelo, spisateljici i umjetnici. U prilog tomu ide i činjenica da je Consuelo nakon smrti svojeg supruga napisala autobiografiju „Memoari Ruže“ o njezinom životu s de Saint-Exupéryjem, objavljenu tek nakon njezine smrti.

Njegovo najpoznatije djelo nastalo je tijekom 1942. godine i objavljeno je početkom 1943. godine u New Yorku, na francuskom i engleskom jeziku. Sedam dana nakon što je „Mali princ“ objavljen, de Saint-Exupéry se nakon savezničkog iskrcavanja ponovno pridružio francuskim zračnim snagama i uključio u oslobođenje Francuske od okupatora. Prije odlaska u Sjevernu Afriku, posjetio je prijateljicu Silviju. „Htio sam ti pokloniti nešto veličanstveno, ali ovo je sve što imam“, navodno joj je rekao na odlasku, ostavivši na stolu originalni rukopis „Malog princa“ od ukupno 140 stranica črčkarija i crteža. Silvia Hamilton je sačuvala original, a 1968. godine prepustila ga je knjižnici i muzeju Morgan u New Yorku, gdje se rukopis nalazi i dan-danas.

Zanimljivo je i to da je u originalnom rukopisu crtež pripovjedača, pilota koji je doživio zrakoplovnu nesreću. Pripovjedač je prikazan kao pilot koji spava pored srušenog aviona, no taj crtež je uklonjen iz finalne verzije. „Možemo samo spekulirati zašto je de Saint-Exupéry izbacio taj crtež. No, on se nije libio izbaciti sve što nije suštinski važno za priču“, prokomentirala je kustosica Christine Nelson prilikom predstavljanja crteža na izložbi u Morganu.

Za sve vas kojima je ovo probudilo nostalgiju i potaknulo želju da još malo dublje zavirite u svijet Malog princa, pozivamo vas na interaktivnu izložbu „Mali princ: putovanje”. Uz zanimljivi svijet Malog princa koji će podjednako oduševiti mlađe i starije naraštaje, možete se upoznati i s relativno novom uslugom Hrvatske pošte, koja je jedan od sponzora projekta. Hrvatska pošta je predstavila svoju dostavnu uslugu Paket24 koja omogućava primanje i slanje paketa 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, i to na području cijele Hrvatske. Ovaj princip bazira se na sustavu inovativnih uređaja Paketomata putem kojih možete primati i slati pakete brzo i pouzdano, a paketi će na željenom odredištu biti isporučeni već sljedećeg dana, odnosno do naznačenog roka za dostavu. Prednost pred ostalim sličnim uslugama je to što Hrvatska pošta pokriva cijeli teritorij Republike Hrvatske, nudi mogućnost dostave iz online trgovina i web shopova, a usluga je u potpunosti prilagođena potrebama korisnika.

 #društvopaketomanahrvatske, #paket24, #paketomani, #dostava, #delivery, #građanimanausluzi