Knjiga koja je postala neočekivani hit/ Omiljena je među svim generacijama, a pogledajte kako je i zašto postala bezvremenski klasik

Knjiga koja otkriva malog istraživača u svakome…

Iako su književni kritičari u početku bili zbunjeni za koga je francuski pisac Antoine de Saint-Exupéry napisao Malog princa, čitatelji svih dobnih skupina jako brzo su zavoljeli dječaka s asteroida B-612. Ovo maštovito književno djelo o mladom, međugalaktičkom putniku objavljeno je prije 79 godina, a već po samoj objavi postalo je bestseler.

Radnja same priče je jednostavna, ali iznenađujuće apstraktna; nakon što je sletio usred pustinje neimenovani pilot naiđe na dječaka. Saznaje da je dječak princ malog planeta koji putuje galaksijom i susreće ljude na drugim planetima. Princ priča priču za pričom, a pilot je suosjećajan s dječakovom zbunjenošću zbog “važnih” briga odraslih. Na kraju dječak odlazi kako bi se vratio na svoj planet i pridružio svojoj voljenoj ruži ostavljajući svom novom prijatelju pilotu bolje razumijevanje načina na koji djeca vide svijet.

Ali što knjigu čini bestselerom? Zašto je Mali princ privlačan tolikom broju ljudi, u toliko zemalja i nakon toliko godina? Je li zbog slatkih ilustracija? Ili zbog čarobne priče o malom avanturistu s planeta B-612? Ili zbog tragedije povezane s njenim autorom, nestalim usred leta 1944.?

Ljudi su često povezivali priču autora s pričom o princu. Iako postoje jasne sličnosti između onoga što im se dogodilo, priča o Malom princu je slojevita – kao i sve najbolje dječje knjige, može se čitati na više razina. Bilo da knjigu čitaju djeca, tinejdžeri ili odrasli, svatko ima unikatan doživljaj djela.

Mali princ godinama oduševljava čitatelje diljem svijeta, a svoj dug životni vijek dodatno duguje adaptiranjem djela u druge medijske formate koji su pomogli novim generacijama da se iznova zaljube u čari Maloga princa. Djelo je do danas prevedeno na više od 250 jezika i dijalekata te adaptirano za balete, filmove, mjuzikle, izložbe i predstave.

Tako je Mali princ već 1956. dobio američku radioadaptaciju, a 1978. je emitirana japanska anime serija Pustolovine malog princa. Prema knjizi je snimljen i film 1974. s poznatim Geneom Wilderom, a najnovija adaptacija dogodila se 2015. godine kada je napravljen animirani film u kojem su glasove dali Marillon Cotillard, Jeff Bridges, Ricky Gervais i Benicio del Toro. Mali princ ima i svoje tematske parkove u Francuskoj i Južnoj Koreji, a knjiga je dobila i nekoliko nastavka od različitih autora (Povratak Malog princa).

Knjiga Mali princ ima svoju vjernu publiku i u Hrvatskoj, što dokazuje i hit-audioknjiga koju je izdao RTL Music 2020. godine, a ovoga proljeća postavljena je iznimno uspješna interaktivna izložba Mali princ: putovanje u izložbenom prostoru Exportdrvo u Rijeci.

Izložba je vođena idejom da omogući svima da svijet omiljenog malog književnog junaka dožive na zaigraniji i angažiraniji način. Jedan od sponzora izložbe jeHrvatska pošta koja je za posjetitelje pripremila i posebno iznenađenje petkom. Metodom slučajnog odabira najsretniji će dobiti promo kod i poklon iznenađenja, a dobitnici svoj poklon mogu preuzeti na paketomatu Hrvatske pošte  postavljenom uz izložbeni prostor.

Ondje se možete upoznati s novom uslugom Hrvatske pošte nazvanom Paket24u okviru koje je omogućeno slanje i primanje paketa 24 sata dnevno, i to na teritoriju cijele Hrvatske. Usluga Paket24 bazira se na paketomatima putem kojih se brzo, praktično i pouzdano šalju i primaju paketi, a poslani paketi  bit će na svojem odredištu već sljedećeg dana, odnosno do željenog roka za dostavu. Paket24 također omogućava uslugu dostave i iz online trgovina i u potpunosti je prilagođen potrebama svih korisnika.

#paket24 #paketomati #dostava #delivery  #građanimanausluzi